Tips på hur man hittar billiga haspelrullar

Haspelrullen är en populär fiskerulle bland många fiskare. Den är tillräckligt enkel för nybörjare samtidigt som den går att använda till många typer av fiske. I den har artikeln tänkte vi fokusera lite mer på haspelrullar som är anpassade till lättare och tyngre gäddfiske.

Något som är viktigt att tänka på när man väljer en haspelrulle är att den är anpassad för den typ av fiske som man ska bedriva. Till tyngre gäddfiske behöver man en rulle som tål mer, som har större linkapacitet och en bra slirbroms. Det kan också vara bra att tänka på var slirbromsen är placerad. Vissa föredrar frambromsade haspelrullar för att de har en något jämnare slirbroms, medan andra föredrar bakplacerade bromsar för att det är enklare att justera dessa när man fiskar.

Precis som med allt annat så finns det haspelrullar i alla tänkbara prisklasser. För den med en snäv budget så kan man hitta hyfsade rullar för 100-200 kronor, men dessa är sällan lämpliga för tyngre fiske. Då får man vara beredd på att kvaliteten och linuppläggningen kanske inte är den allra bästa, men man får oftast en helt ok rulle. Utvecklingen har nämligen gått framåt de senaste åren. För ca 500 kronor börjar man hitta relativt bra rullar och från tusenlappen och uppåt kan man få tag på bra haspelrullar även till gäddfiske.

Det kan vara värt att ha lite tålamod när man ska köpa en fiskerulle, speciellt om man har tänkt sig att köpa en dyrare rulle av bättre kvalitet. Håll koll på olika butikers kampanjer, jämförpriser på t.ex. prisjakt, kolla om rullen finns hos utländska webbshoppar eller använd en tjänst som Haspelrullar.se där man kan se priser på fiskerullar från flera olika återförsäljare. Ofta kan man hitta bra fynd under hösten och vintern eller under t.ex. Black Friday-reor. Det är inte lika vanligt med fynd mitt i sommaren när säsongen är som hetast för många fiskare, även om just gäddfisket kanske är bäst under våren och hösten.